
Kinoa je žitarica koja se često smatra superhranom zbog svojih nutritivnih prednosti. Vitamini koji se mogu naći u kinoi uključuju vitamin E, vitamine B kompleksa (posebno B1, B2, B3, B6 i B9), kao i minerale poput mangana, magnezijuma, fosfora i gvožđa.
Uz sve ove benefiti, kinoa je veoma prilagodljiva u kuhinji i može se koristiti u raznim jelima, od salata do priloga ili kao osnova za obrok.
Sastojci:
- 1 šolja kinoe
- 2 šolje vode
- 1 krastavac, iseckan na kockice
- 1 crvena paprika, iseckana na kockice
- 1 šolja iseckane šargarepe
- ½ crvenog luka, sitno iseckanog
- Sveži peršun, sitno seckan
- Sok od 1 limuna
- Maslinovo ulje
- So i biber po ukusu.
Uputstvo:
- Operite kinou i skuvajte je prema uputstvu na pakovanju, koristeći vodu za bolji ukus.
- Ostavite da se ohladi.
- U velikoj posudi pomešajte ohlađenu kinou sa iseckanim povrćem (krastavac, paprika, šargarepa, crveni luk).
- Dodajte sveži peršun.
- Prelijte salatu sokom od limuna i maslinovim uljem.
- Začinite solju i biberom po ukusu.
- Dobro promešajte sve sastojke.
- Ostavite salatu da odstoji u frižideru neko vreme pre posluživanja kako bi se ukusi sjedinili.
Prijatno 🙂