Kineska Salata od Povrća

Kineska kuhinja je jedna od najraznovrsnijih, najuticajnijih i najzdravijih kuhinja na svetu. Ova kuhinja je bogata različitim ukusima, teksturama i tehnikama kuvanja koje variraju od regije do regije.

Ova kuhinja je oduvek inspirativna zbog svoje raznolikosti i bogatstva ukusa te se širom sveta uživa u njenim jelima.

Kineska salata od povrća je ukusno jelo koje se sastoji od raznovrsnog svežeg povrća i obično je začinjeno posebnim umacima ili začinima.

Evo jednog jednostavnog recepta.

Sastojci:

  • 4 šolje sitno narezanog kupusa
  • 1 šolja tanko narezane šargarepe
  • 1 šolja tanko narezane paprike (crvene ili žute)
  • 1 šolja tanko narezanog krastavca
  • ½ šolje sitno naseckanog svežeg peršuna ili korijandera (po želji).

Za umak:

  • 3 kašike ulja (npr. susamovo ulje)
  • 2 kašike soja sosa
  • 1 kašika pirinčanog sirćeta
  • 1 kašika meda ili smeđeg šećera
  • 1 češanj belog luka (sitno naseckan)
  • Komadić svežeg đumbira (oko 1 kašika, sitno naseckanog).

Priprema:

  • Pomešajte sitno naseckano povrće (kupus, šargarepu, papriku, krastavac) u velikoj posudi.
  • U manjoj posudi ili činiji, pomešajte sve sastojke za umak: ulje, soja sos, pirinčano siće, med ili šećer, beli luk i đumbir. Dobro promešajte.
  • Prelijte umak preko povrća i dobro promešajte kako bi se povrće dobro obložilo umakom.
  • Ostavite salatu da odstoji u frižideru barem 15-ak minuta pre posluživanja kako bi se ukusi sjedinili.

Ovo je jednostavan recept, ali možete eksperimentisati dodavanjem drugih sastojaka poput kikirikija, kikiriki umaka, limunovog soka ili dodavanjem drugih svežih biljaka za još bogatiji ukus.

Prijatno 🙂

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top